Zgodovina

NAŠA VAŠA ZGODOVINA SKUPINE AVRIGO / IZLETNIK

Najprej o imenih, ki imajo zametke v zvezdah.

Kako je nastalo ime Avrigo? Ozvezdje Voznik ali latinsko Auriga je danes eno od 88 sodobnih ozvezdij. V rimskih časih je bilo posvečeno Erethoniju, božjemu kovaču, ki je kot atenski kralj predstavljal simbol obvladovanja in ravnovesja obenem. Iznašel naj bi štiriprežno kočijo, dimenzija njegove moči in pomembnosti je zato izkazana celo v zvezdah.

Tri zvezde so bile do nedolgo nazaj prepoznaven znak slovenske prevozne družbe Izletnik, ki je od letošnjega leta priključena k skupini z novo grafično podobo.

Poglejmo začetke!

Obvladovanje, ravnovesje in umirjenost – zgodovina imena izraža popolni trio današnjemu delu in viziji družb v skupini Avrigo / Izletnik. Varna pot je skupna linija celotne zgodovine, vse od prvega zametka družbe za avtobusni promet in turizem Avrigo d.o.o., ki sega v leto 1945. Takrat se je takoj po osvoboditvi, na pobudo takratnega vipavskega vojnega področja, začel obnavljati promet. Podjetje je takrat premoglo le dva avtobusa in pet tovornjakov, tako da so se potniki na nekaterih progah prevažali tako z avtobusi, kot s kamioni! Podjetje ni imelo ne prostora ne orodja za popravila, zato so slednjega morali najprej izdelati ročno, da so lahko vzdrževali majhen, a za tiste čase izjemno pomemben ''vozni park''. Z združitvijo dveh podjetij: OKAP-a, ki je imel v lasti tovorna vozila in SAP-a, ki se je ukvarjal z avtobusnim prometom, v eno podjetje, je aprila leta 1952 nastalo podjetje Avtopromet Gorica.

Iz skromnih začetkov je Avrigo / Izletnik postal vodilni avtobusni prevoznik v zahodni Sloveniji. Navkljub vsem spremembam v okolju je ohranil svojo podobo in jo razvil v sodobno gospodarsko družbo, usmerjeno k potrebam trga ter organizacijsko in kadrovsko v skladu z veljavno zakonodajo.

Kje smo danes?

Želimo si po Sloveniji, okoli sveta in dalje vse do zvezd, do Voznika! Danes uspešno delovanje znamke Avrigo / Izletnik močno zaznamujejo povezovanja z drugimi uspešnimi slovenskimi prevozniki in ponudniki storitev. Ker skupaj zmoremo več in bolje. Končana je prva faza integracije, ki jo je izpeljala Adventura holding, in v kateri so trenutno že povezani Integral Notranjska d.o.o., Integral Zagorje d.o.o., Integral Stojna Kočevje d.o.o. ter Koratur d.d., pridružila pa se jim bo še družba Promet Mesec d.o.o., ki je že od leta 1995 eden izmed večjih ponudnikov prevozov potnikov po Sloveniji in v tujini.

Skupaj zmoremo več in bolje. Gremo dlje!

Leto 2017 zaznamuje povezava s slovenskim ponudnikom avtobusnih prevozov Izletnik, ki spada pod blagovno znamko Avrigo / Izletnik. Z razvejano mrežo poslovnih enot in dobro geografsko pokritostjo Slovenije zdaj družbe v skupini Adventura Holding kot koncesionarji izvajajo javni potniški promet v cestnem prometu na več kot 500 linijah po Sloveniji in tako povezujejo več kot polovico slovenskega ozemlja!

Zanimivosti, ki čakajo, da jih preberete.

  • Prve avtobuse zasledimo v 19. stoletju, ko so mesta ob industrijski revoluciji doživela pravi razcvet in so se morali delavci voziti do delovišč in domov.
  • Beseda »bus« izhaja iz latinske besede »omnibus«, kar pomeni »za vsakogar«. Izraz je kar primeren, kajti avtobusi predstavljajo prvo obliko javnega prevoza.
  • »Auriga« je beseda latinskega izvora, ki označuje kočijaža, hkrati pa označuje naše glavne dejavnosti, povezane z avtobusi, reklamo in izleti – Gorica (Avrigo / Izletnik).
Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.

Kontakti
Nomago d.o.o.
Vošnjakova 3
1000 Ljubljana

T +386 1 431 77 00
E info@nomago.si
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in statističnih meritev, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.